Νέα

Πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

exoikonomo foto1 Large

Στην τελική ευθεία μπαίνει το ανανεωμένο πρόγραμμα ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ’’ του Υπουργείου Ενέργειας, με νέες επιπλέον παρεμβάσεις και διεύρυνση των ωφελούμενων. Στις 2 Δεκεμβρίου ορίστηκε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα έχει το μεγαλύτερο μέχρι τώρα προϋπολογισμό επιχορήγησης ύψους 74.000.000€ για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει στο 85%. Η επιδότηση αφορά παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτηριακό τομέα, ενώ για πρώτη φορά επιδοτείται η ενεργειακή αυτονόμηση και το ‘’έξυπνο σπίτι’’.

Ο συνολικός ανώτατος προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει μέχρι τις 50.000€ ανά κατοικία. Το υψηλό αυτό όριο κάνει δυνατή για πρώτη φορά την υπαγωγή μονοκατοικιών που λόγω μεγέθους έχουν αυξημένες ανάγκες ενεργειακών παρεμβάσεων.

Στοχεύει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια που στατιστικά έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και τις μονοκατοικίες. Για πρώτη φορά περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των πολυκατοικιών, είτε σαν επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις, είτε σαν αυτοτελείς παρεμβάσεις μόνο των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται τα διαμερίσματα.

Για να κριθεί μια κατοικία επιλέξιμη θα πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση με ‘’Γ’’ βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 26-11-2017.

Αίτηση στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά το φορολογικό έτος 2019 και κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν εμπράγματο δικαίωμα – πλήρους κυριότητας / επικαρπίας / υψηλής κυριότητας – στην επιλέξιμη κατοικία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την έκδοση του Α’ ΠΕΑ. Σε αυτό θα παρουσιάζονται οι επιλεγμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναβαθμίζουν την κατοικία κατά τρεις (3) τουλάχιστον ενεργειακές κατηγορίες. Τα παραπάνω γίνονται γρήγορα και σωστά από έναν Σύμβουλο Έργου, που συνήθως είναι ο Μηχανικός Ενεργειακός Επιθεωρητής που θα εκδώσει το Α’ και Β’ ΠΕΑ. Η αμοιβή του για τα παραπάνω μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις μπορεί να είναι οι παρακάτω:

 1. Κουφώματα αλουμινίου / ξύλου / PVC με υαλοπίνακα
 2. Εξωτερικά προστατευτικά φύλλα
 3. Συστήματα σκίασης
 4. Μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας
 5. Θερμομόνωση δώματος/ στέγης / τοιχοποιίας / δαπέδου
 6. Καυστήρες – λέβητες φυσικού αερίου / υγραερίου
 7. Αντλίες Θερμότητας
 8. Λέβητες PELLET ξύλου / βιομάζας
 9. Ενεργειακές εστίες
 10. Κλιματιστικά συστήματα
 11. Ηλιακοί θερμοσίφωνες
 12. Ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας
 13. Αντλίες θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης
 14. Φωτοβολταϊκό σύστημα
 15. Μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
 16. Φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων
 17. Συστήματα διαχείρισης ενέργειας (έξυπνο σπίτι)
 18. Αναβάθμιση ανελκυστήρα (για πολυκατοικίες)
 19. Αναβάθμιση φωτισμού (για πολυκατοικίες)

Η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον τριών κατηγοριών που απαιτεί το πρόγραμμα, συνεπάγεται το δυνδυασμό αποδοτικών ενεργειακώ παρεβάσεων, περισσότερων των δύο από τις παραπάνω.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη αρχίσει την ετοιμασία των φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις υπαγωγής. Παράλληλα γίνεται η έρευνα αγοράς για την εύρεση αξιόπιστων προμηθευτών προϊόντων και υπεύθυνων συνεργείων για την υλοποίηση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης, γρήγορα και με τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας.